GAZATEDEN SAYFAYA BAKMAK İÇİN    16 Ocak 2007 / Salı  

O kadar sürprizli ki  

Memuriyet hayatına son verip hayatının tüm renklerini işi haline getiren Okay, Türkiye gündemine oturan dizilere imza attı. Son olarak senaryosuna vurulduğu Beynelmilel'de konsomatris olarak çıkıyor karşımıza
BİR PORTRE / ASU MARO

Bir anda alınan kararla değişen bir hayat hikâyesi onunki. 23 yaşında Ankara'da yükselen bir memurken elinde bavuluyla İstanbul'da bulur kendini. Adeta bir Türk filmi sahnesi. Ama bu filmin kahramanı, ayakları yere basan, güçlü bir Çerkez kızıdır. Üstelik bir subay çocuğu olarak adaptasyon yeteneği de çok gelişmiştir. Şehir şehir dolaşarak geçen çocukluk ve genç kızlığın ardından İstanbul'a kök salar artık.
Ailelerinin muhalefetine rağmen çok genç yaşta evlenen Kayseri Uzunyaylalı komşu çocukları Türkan ile Ata'nın ikinci çocuğu olarak 20 Kasım 1959'da Ankara'da doğar Meral Okay; o zamanki adıyla Meral Katı. Babası hukuk eğitimi almış bir askerdir, Meral 1 yaşındayken Balıkesir'e taşınırlar. Çocukken bütün rekabeti ağabeyi Mecit'le ve lojmanlardaki diğer oğlanlarladır. Kız çocuklarının evcilik oyunlarını çok sıkıcı bulur, kovboyculuğu tercih eder hep.

Yedi aldığında üzülür
İlkokula Balıkesir'de başlar, Ağrı, Çorlu, İskenderun'da devam edip Ankara'da bitirir.
İskenderun'u ve lezzetlerini hiç unutmaz. Askeri servisle gittiği okuldan eve faytonla, bir elinde 'kahke', bir elinde şalgam suyuyla döner. Annesi "Sen aslında Çerkez değil Arapsın herhalde" diye takılır ona.
Yedi aldığında üzülen 'inek' bir öğrencidir. Milliyet Yayınları'nın mavi kitaplarıyla başlayan okuma tutkusu klasiklerle devam eder, ortaokulda artık babasının hukuk kitaplarını hatmeder hale gelmiştir. Kendisini yazıyla ifade etmekteki yeteneğini fark eden öğretmenleri edebiyat okumasını önerirler. Onun gönlünde ise siyaset bilimi yatmaktadır.
Genç kız olduğunu biraz geç fark eder. Ortaokul yıllarında aşk meşkten ziyade voleybol, basketbol, yüzme doldurur hayatını. Bahçelievler'in en renkli dönemidir, ayaklarında patenlerle dolaşır, duvar tepelerinde gece yarılarına kadar şarkılar söylerler. Ta ki iki sokak arkalarına MHP Genel Merkezi açılana ve kendi deyimiyle "çocukluk arkadaşları korkutucu ağabeylere dönüşene kadar".
Liseden sonra siyaset bilimi ve kamu yönetimi okumak üzere üniversiteye girer, ama Türkiye'nin yangın yıllarıdır, aileden para almamak gibi de bir inadı olduğundan çalışmaya başlar. Önce Toprak Mahsulleri Ofisi, ardından TBMM... Beş yıllık devlet memurluğu boyunca bilir ki hayatı böyle geçmeyecek.
Beklediği fırsat 1983 yılında gelir. Günaydın gazetesinde çalışmak üzere İstanbul'a çağrılır ve anında kabul eder. Annesi bir sene sonra döneceğini umarak yatak odasını bozmasa da Meral Okay derhal Gümüşsuyu Emektar Sokak'taki ilk evini tutar ve Günaydın'dan sonra İletişim Yayınları'nın kuruluşunda, ardından Playboy'u çıkaran ekipte yer alır. Erkekler dünyası hep daha emniyetli gelir ona.

Yeşilçam yılları başlar
Ankara'dan tanıdığı sevgili eşi Yaman Okay'la beraber sinema da girer hayatına. 1984'te evlenirler ve Bilge Olgaç'ın "Gülüşan" filmiyle Yeşilçam yılları başlar Meral Okay'ın. "Oranın kendine göre bir disiplini ve ahlakı vardır. O kadar bereketli, zinde, özel insanların olduğu bir yerdi ki..." diye anlatır Yeşilçam'ı.
Çok çalışıp az kazandıkları, kocaman bir aile gibi yaşadıkları o yıllar hayatının en şahane dönemidir ona göre. Küçük küçük işlerde çalışarak kendine sevmediği şeyi yapmama özgürlüğü kazandırmayı da o dönemde öğrenir, en büyük acıyı bile efendice yaşamanın mümkün olduğunu da... 1993'te Yaman Okay'ı kaybettikten sonra üzerine üzerine gelen Gümüşsuyu sokaklarını terk edip Boğaz'a yerleşir.
Eşinin ona yadigârlarından biri kadim dostu Sezen Aksu'dur. Birlikte çalıştığı Aksu'yla dostluğundan unutulmaz şarkı sözleri de çıkar ortaya, "Masum Değiliz", "Adı Bende Saklı" gibi... Özel televizyonlar, PR işleri, lokantacılık derken oyunculuk çıkıverir ortaya.
Kamera önü deneyimi Yeşilçam filmlerinde kalabalık yapmaktan ibaret olan Meral Okay, yapımcı arkadaşlarının ısrarıyla "İkinci Bahar"ın Kasap Melahat'i olarak bulur kendini. Bunu "Yedi Tepe İstanbul"daki Havva Ana izler. Ama, oyunculuk hiçbir zaman hayatının işi değil, çok sevdiği bir ekiple paylaşabileceği bir keyiftir onun için. "Beynelmilel"deki gibi.

Yönetmenlerin ısrarı
Ama, ondan önce "Asmalı Konak" fenomeni var. 1998 yılında yazdığı öykü 2002'de hayata geçer. Her zaman ilgisini çeken bir coğrafyada geçen bir aşk öyküsüdür anlattığı ve Türkiye'nin gündemine oturan bir dizi olur bu da tıpkı "İkinci Bahar" gibi.
Şimdi BKM Film'de Meral Okay. Onu ekiple buluşturan proje "Beynelmilel"e Sırrı Süreyya Önder'in gönderdiği senaryoyu okur okumaz vurulur. "O yıllardaki masumiyeti, vicdanı teslim etmek" gözüyle baktığı bu filmin muhakkak çekilmesidir tek derdi. Projeyi BKM'ye götürür, yönetmenler Muharrem Gülmez ve Sırrı Süreyya Önder'in ısrarıyla bir de konsomatris rolü oynar ki, izlemesi büyük keyif.
Hayatının tüm renklerini işi haline getirerek iş dışında yine iş yaparak yaşıyor şimdilerde. "Lezzetli bir tembelimdir" dediği günler biraz geride kalmış gibi... En azından şimdilik. Çünkü yaşlılık planı Gümüşsuyu'na dönüp bir giriş katında oturarak sokak kedilerini beslemek.
O zaman gene ünlü sofrasında dostlarını ağırlar, televizyon karşısında parmak kalınlığında dolmalar sarar belki... Sonra da yine 50 Cent'in müziği eşliğinde dans eder. O kadar sürprizli bir kadın ki, ondan her şey beklenir...